Зображень представників ангельських чинів у стінописі Кирилівської церкви

Зображень представників ангельських чинів у стінописі Кирилівської церкви

Невід’ємною частиною розписів християнських храмів є зображення небесних сил. У стінописі Кирилівської церкви сьогодні можна побачити близько двохсот п’ятдесяти зображень представників ангельських чинів, виконаних у XII та XIX ст.

Окремі зображення ангелів в храмі помітні відразу, деякі дуже делікатно і скромно приховані від відвідувачів. Так, зображення серафимів, найбільш наближеного до Бога ангельського чину, частково видно лише з другого поверху Кирилівської церкви. Вони написані у вигляді істот, що мають маленькі тулуби, дитячі голівки і шість крил, складених парами. Колір крил варіює від коричневого, зеленого, бордового до синього і рожевого. Дитячі обличчя цих ангелів з дуже виразними очима обрамлені коротким кучерявим волоссям (фото 1).

У вімі центрального вівтаря розташовано Деісусний чин: поясне зображення Христа Пантократора та з боків – двох ангелів, представлених на повний зріст у довгому, світлому вбранні і жовтих чобітках. За спинами – складені величезні білі крила. Юнацькі обличчя обрамлені коротким, злегка скуйовдженим волоссям. В руках – рипіди і сині зерцала із зображенням голгофського хреста (фото 2, 3).

На склепіннях бічних нав можна помітити чотири поясні зображення архангелів у медальйонах, розміщених хрестоподібно і написаних за аналогічною схемою розписів малих купольних склепінь Софії Київської. Архангели змальовані із розкритими крилами в урочистому вбранні, прикрашеному різнокольоровим камінням і перлами. В руках вони тримають мірила і зерцала. Волосся прикрашені діадемами з дорогоцінним камінням по центру; кінці діадем змієподібно розвиваються біля скронь (фото 4). 

У нартексі Кирилівської церкви розміщено композицію «Страшний суд», яка містить величезну кількість зображень небесних сил. Вони змальовані в урочистому вбранні, яке нагадує церемоніальне вбрання візантійських імператорів: далматик, пишно прикрашений розшитим опліччям та орбікулами. Атрибути в руках архангелів вказують на їхнє високе положення: лабарум, скіпетр або мірило в одній руці, держава або зерцало – в інший (фото 5).

Згадані зображення представників ангельських чинів найчастіше не помітні пересічному відвідувач.

Підготувала М. Проніна

Фото 1 . Х. Платонов. Серафим. Олія, ХІХ ст. Барабан Кирилівської церкви

 

Фото 2. І. Селезньов. Ангел. Олія, ХІХ ст. Віма центрального вівтаря Кирилівської церкви

 

Фото 3. І. Селезньов. Ангел. Олія, ХІХ ст. Віма центрального вівтаря Кирилівської церкви

 

Фото 4. Архангели у медальйонах. Фреска, ХІІ ст. Олія, ХІХ ст. Хрещате склепіння південної нави Кирилівської церкви

 

Фото 5. Яблонський. Страшний суд.  Фрагмент. Фреска, ХІІ ст. Олія, ХІХ ст. Нартекс Кирилівської церкви