Здорове харчування і раціон митрополита

Здорове харчування і раціон митрополита

В дні карантину багато хто з нас задумався над своїм раціоном. Якщо ні ‒ то це варто зробити. Збалансоване харчування не убезпечить вас від інфекційних захворювань, але зробить ваш організм більш сильним у боротьбі з ними. На сьогодні, ми маємо розроблену та офіційно схвалену Центром громадського здоров’я МОЗ України “тарілку здорового харчування”(https://phc.org.ua/promociya-zdorovya/proekt-prozdorove). Орієнтуючись на це, ви маєте змогу підібрати потрібні продукти та розмір порції. Інша ситуація була 250 років тому у ХVІІІ cт. Тогочасне населення території України у підборі продуктів харчування орієнтувалися: на власні прибутки, домашнє господарство, кулінарні традиції та церковні пости. Останнє ‒ особливо стосувалося церковнослужителів, а особливо їх очільника – Київського митрополита. Ми не маємо змоги дізнатися детальний раціон архієрея але про деякі продукти, які він вживав, знаємо напевно. Купівля певних харчів зафіксована у звітах кафедрального шафаря. Митрополит особисто не купував продукти, не готував та не накривав на стіл, для цього архієрей мав помічників-послушників. Закупками продуктів та інших потрібних речей для Києво-Софійського митрополичого дому займався шафар. На цю посаду призначали освічених монахів. Саме шафар їздив за покупками до київських торговців та на Житній ринок. Опісля писав звіти про витрачені кошти. Переглядаючи такі звіти за 1759 рік, на той час Київським митрополитом був Арсеній (Могилянський), бачимо, що для митрополита з харчів найчастіше купували різні види риб, а саме окуня, щуку, ляща, судака, в’язя, бобиря (піскар) та інші. На той час ці види були доступні для вилову у дніпровських водах, а отже архієрей щодня отримував порцію свіжої риби. Частою покупкою були: булки, бублики та яйця. Приділялася увага і сезонним продуктам. Так в літні місяці купували раків, по п’ятдесят штук і більше за раз. Додавалися суниці та інші ягоди. Покупка м’яса зафіксована в одиноких випадках. Окрім, куплених харчів в своєму розпорядженні митрополит мав фрукти і овочі, вирощенні на городах при його заміських дачах на Шулявці та Кудрявці.

Про більш детальний раціон Київських митрополитів ХVІІІ cт. та про їх помічників-послушників ви зможете дізнатися після закінчення карантинних заходів із екскурсій та лекцій наукових співробітників відділу «Інститут «Свята Софія».

Автор – Денис Борисов