Запрошуємо на виставку робіт класика українського монументального мистецтва Леоніда Тоцького

Запрошуємо на виставку робіт класика українського монументального мистецтва Леоніда Тоцького

В Хлібні Національного заповідника «Софія Київська» відкрилась виставка, присвячена 91-й річниці від дня народження київського художника-реставратора, класика українського монументального мистецтва Леоніда Тоцького (1932-2022). Все творче життя він займався вивченням і реставрацією монументальних пам’яток України,
працював з інтер’єрами Софійського собору та Кирилівської церкви, відновлював розписи Михайлівського Золотоверхого собору, брав участь у реставрації Успенського собору Києво-Печерської лаври та Михайлівської церкви Видубицького монастиря, оформив багато сучасних громадських споруд.
Велич та оригінальність давніх мозаїк і фресок він пропустив крізь власну душу, втіливши у них високу мистецьку одухотвореність. Він глибоко дослідив і блискуче виконав їх копії, частина яких представлена в експозиції. Коштовна мозаїка стала улюбленою художньою технікою майстра. Він передав її художнє багатство і таємничий духовний смисл сучасному українському мистецтву. У мозаїці художник-реставратор створив цілу галерею портретів українських культурних діячів та низку композицій за мотивами українських народних розписів.