Євангеліє Анни Ярославни. Шлях додому

Євангеліє Анни Ярославни. Шлях додому

Унікальну пам’ятку доби Київської Руси-України — Реймське Євангеліє до Франції привезла київська княжна Анна Ярославна. Це найдавніша збережена вітчизняна книга з бібліотеки Ярослава Мудрого у Софії Київській. Донька Ярослава — Анна близько 1050 р. вийшла заміж за короля Генріха І Капетінга, а дорогоцінна книга увійшла до її посагу.

Далі на Реймське Євангеліє чекала надзвичайна доля. Саме на ньому присягали всі наступні королі Франції, навіть не здогадуючись про його київське походження. Рукопис книги зараз зберігається у муніципальній бібліотеці Реймса, його старанно оберігають, але він недоступний ані українським дослідникам, ані звичайним читачам.

«Софія Київська» та видавництво «Горобець» взяли на себе надважливу місію повернути пам’ятку на батьківщину і оголошують про збір коштів на факсимільне видання рукопису. Окрім самого рукопису, планується видати також наукові праці, присвячені вивченню цієї пам’ятки.

Долучитися до цієї важливої справи може кожен! Ми прагнемо, щоб Реймське Євангеліє як безцінна національна реліквія стало символом освячених Словом Божим давності й єдності українського народу, свідченням славної історії та культури України як великої європейської держави.

РЕКВІЗИТИ:

ЄДРПОУ 02498145, МФО 820172

р/р 31255340110203 в ГУДКСУ у м. Києві

У графі призначення платежу зазначити: 

«Благодійний внесок на видання Реймського Євангелія»