Вшанування пам’яті великої княгині Русі-України Інгігерди

Вшанування пам’яті великої княгині Русі-України Інгігерди

Сьогодні, 23 лютого 2023 року, у Національному заповіднику «Софія Київська» відбулися заходи із вшанування пам’яті Інгігерди Шведської, великої княгині Русі-України, дружини святого благовірного князя Ярослава Мудрого. Саме у цей день минає 972 роки із дня її смерті та поховання у соборі Святої Софії Київської.
Біля саркофага з похованням Інгігерди митрополит Київський і всієї України Блаженнійший Епіфаній провів поминальну панахиду. Потім у Будинку митрополита відбувся «круглий стіл» під головуванням д. іст. н. Вячеслава Корнієнка – «Інгігерда-Ірина та її нащадки: вшанування пам’яті». Із відеозвернням виступили представники Державного архіву Швеції генеральний директор Карін Астром Іко та головний архіваріус Джоанна Фріз Маркевич.
Активістка української громади у Норвегії Юлія Підлісна повідомила про відкриття пам’ятника Єлизаветі Ярославні в Осло, а головний нумізмат компанії Naturens Mangfold As Кетіл Квіст презентував пам’ятну монету, випущену в Осло на честь королеви Єлизавети, що свідчить про збереження давніх і міцних культурних зв’язків між Норвегією та Україною. Учасників заходу зацікавила також доповідь завідувача «Софійського музею» к. і. н. Ігоря Нетудихаткіна «Родина Анни Ягеллонки та Софія Київська».
Започаткована науковцями Національного заповідника «Софія Київська» традиція вшанування пам’яті великої княгині Русі-України Інгігерди сприяє формуванню позитивного міжнародного іміджу України, який нині піддається нападам ворожої пропаганди. Збереження цієї традиції доводить, що нікому не вдасться знівелювати вагому роль нашої держави в історії світової християнської культури.