Відкриття виставки «Серце, що палає»

Відкриття виставки «Серце, що палає»

23 травня на хорах (2-му поверсі) Софійського собору відкрилась виставка «Серце, що палає», присвячена канонізації Київського митрополита Рафаїла Заборовського (1676-1747).
Донедавна вважалося, що святі останки Рафаїла були знищені за радянської доби — спалені у саду перед славетною Брамою Заборовського, яку прикрашає духовний герб митрополита у вигляді серця, що палає. Однак, минулого року у підземному склепі Софійського собору реставратори та науковці Національного заповідника «Софія Київська» віднайшли череп та кістки митрополита Рафаїла. 28 березня 2023 року рішенням Священного Синоду Православної Церкви України він був проголошений святим.
У межах виставкового проєкту, організованого у партнерстві з Національним заповідником «Києво-Печерська лавра», представлені справжні реліквії — предмети з гробниці святителя Рафаїла, які з 1936 року зберігаються у фондах Національного заповідника «Софія Київська». Низку відреставрованих артефактів з гробниці святителя представлено вперше.
Виставку урочисто відкрили генеральний директор Національного заповідника «Софія Київська» Неля Куковальська, завідувач відділу «Софійський музей», к.і.н. Ігор Нетудихаткін,
завідувач науково-дослідного сектору збереження памʼяток образотворчого мистецтва, книг та документальних матеріалів відділу науково-фондової роботи Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» Інна Івакіна.