У стінах Софії Київської історики обговорили маловідомі факти минулого для висвітлення у документальних фільмах

У стінах Софії Київської історики обговорили маловідомі факти минулого для висвітлення у документальних фільмах

 

Вчора у Будинку Митрополита у Національному заповіднику «Софія Київська» відбувся круглий стіл за участі провідних українських істориків та журналістів, у рамках якого були визначені найважливіші теми, які потребують переосмислення та сучасного підходу до висвітлення у документальних фільмах.  Ініціатор круглого столу – Акім Галімов, автор проекту телеканалу «1+1» «Україна.Повернення своєї історії» розпочав зустріч словами: «Наша історія потребує очищення від міфів, переосмислення та зрозумілої подачі широкому колу глядачівУ суспільстві дійсно є запит на ті факти із нашої історії, які раніше були відомі тільки вузькому експертному колу. Ми хочемо закликати до обговорення та співпраці наукове товариство. Адже, починаючи роботу над продовженням лінійки документальних фільмів, для нас дуже важлива думка фахівців».

385892409

Місце проведення круглого столу було обрано не випадково, адже у стінах Софійського собору знято значну частину матеріалу для фільму «Україна.Повернення своєї історії». Зображення дружини Ярослава Мудрого Інгігерди, зовнішність якої вперше було відновлено у фільмі, тепер знаходиться біля саркофагу у Соборі, де вона похована.

15052142_616573615192882_1226600572_o

«Наша загальна місія – показати українцям правдиву історію, яка зараз, на жаль, не є загальнодоступною. Необхідно розкрити ті сторінки історії, які будуть сприйняті нашим суспільством абсолютно по-новому. Період Київської Русі та могутність династій київських князів – це той пласт історії нашої держави, який обов’язково треба піднімати та висвітлювати для широкої аудиторії», – вважає генеральний директор Національного заповідника «Софія Київська» Неля Куковальська.

Всі історики були єдині у бажанні підтримати журналістів у прагненні створювати якісно новий український документальний продукт:

385892394

«Важливо поєднувати наукове середовище та журналістів, шукати новий формат співпраці у створенні документального продукту», – відзначив Олексій Сокирко, доцент кафедри давньої та нової історії України Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Голова Українського інституту національної пам’яті, Володимир В’ятрович, підкреслив: «Час розповідати історію від першої особи. Історію, написану замість нас».

385892439

 «Важливою темою, яка має відображення у нашому сьогоденні, є залюднення південної і східної України, виникнення міст Дніпро, Запоріжжя, Миколаїв, Донецьк, Херсон. Адже існує міф, що ці землі були пусткою до кінця XVIII століття, і тільки після інтеграції під владу Петербургу, почався їх розвиток», – розповідає Віктор Брехуненко, доктор історичних наук, завідувач відділу теорії і історії археографії та споріднених джерелознавчих наук Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського.

15052030_616573675192876_4030821_o

«Після ліквідації Гетьманщини перше постання проти Росії за збереження українських традицій підняв саме донецький блок – це важливий сюжет з огляду на сучасні події у Донецькій області, – продовжує Дмитро Гордієнко, провідний археограф Інституту української археографії та джерелознавства імені Грушевського НАН України. – Мало хто знає, як саме Грушевський обґрунтував рішення взяти тризуб символом УНР. Він писав, що тризуб – це герб Володимира, хрестителя Русі. Тому коли зараз у сучасній Росії археографи знаходять тризуби, ми розуміємо, що ці землі – частина нашої історії, а не навпаки».

385892389

У ході дискусії українські науковці запропонували висвітлити у наступних документальних фільмах каналу 1+1 тему литовського періоду в Україні, історії Галича та галицької землі, християнських реліквій, що були вивезені з України, українського магдебурзького права, пантеону видатних українських діячів, історичного значення українського жіноцтва, роду Острозьких, постаті князя Свидригайла, значення «Хроніки з літописців стародавніх» Теодосія Софоновича, у якому Гетьманщина – спадкоємиця Русі, козацькі літописи Григорія Грабянки та Самійла Величка.