У Софійському соборі помолилися за медиків

У Софійському соборі помолилися за медиків

Сьогодні, у день святого великомученика і цілителя Пантелеймона, у Софійському соборі Святійший Патріарх Філарет відправив службу, помолившись за здоров’я всіх українських медиків.

Софійський собор для святкового богослужіння вибрали недаремно. У Софії є дві фрески із зображенням святого цілителя Пантелеймона. Одна з них знаходиться у дуже почесному місці — центральній наві, друга — біля гробниці Ярослава Мудрого.

Святого Пантелеймона дуже шанували у Київській Русі-Україні. За даними сучасних дослідників його мощі були родовою реліквією династії Рюриковичів, і не виключено, що друге молитовне ім’я Ярослава Мудрого — Пантелеймон. Про те, що святого особливо любили, свідчить і зо два десятки графіті, виконаних на фресках із його зображенням.

Уже ввечері у Національному академічному театрі імені Івана Франка найкращих медиків країни вдруге відзначать орденом святого Пантелеймона. Це нагорода за професіоналізм і милосердя, яку щороку вручають медикам у кількох номінаціях.

Разом із орденом переможці отримають премію у розмірі 100 тисяч гривень. Нагорода підтримана главами трьох християнських церков, Академією медичних наук, профільним комітетом Верховної Ради України та медичною профспілкою.

Серед цьогорічних номінантів і сільські фельдшери, і медсестри, лікарі -винахідники, науковці, лікарі- учасники АТО.