У соборі «Софії Київської» стартує науково-музична екскурсія

У соборі «Софії Київської» стартує науково-музична екскурсія

Сьогодні співробітники Національного заповідника «Софія Київська» разом з генеральним директором Нелею Куковальською мали змогу першими пройти маршрутом започаткованої цьогоріч музичної екскурсії «Софійська колядка», яку розробив та представив завідувач відділу «Софійський музей», кандидат історичних наук Ігор Нетудихаткін.

На її розроблення пана Ігора надихнула опублікована в 1889 році Іваном Франком «Софійська колядка». Великий письменник називав Різдво «найпоетичнішим святом у слов’ян, ба й у всіх народів християнських». Символічні образи, закодовані в тексті колядки, привертали увагу і були предметом наукових суперечок справжніх велетів українського духу – Івана Франка, Михайла Драгоманова та Михайла Грушевського. «Софійська колядка – єдина в своїм роді і варта особливої уваги!», – наголошував Грушевський.

В екскурсії передбачено розповідь про те, як святкували Різдво у Софії Київській, а також відвідування музею «Будинок митрополита» і Софійського собору. Учасники заходу прослухали у виконанні братчика Київського кобзарського цеху, лірника Яреми (Вадима Шевчука), котрий працює реставратором у Національному заповіднику «Софія Київська», «Софійську колядку», яку в Софійському монастирі співали у XVII столітті.