У Національному заповіднику «Софія Київська» відкрилася конференція «Софійські читання»

У Національному заповіднику «Софія Київська» відкрилася конференція «Софійські читання»

 

21 вересня у Будинку Митрополита відбулося урочисте відкриття ІХ Міжнародної науково-практичної конференції «Софійські читання», присвяченої 1000-літтю першої літописної згадки про Софію Київську (1017-2017).

На конференції працюватиме 3 секції:1.Пам’яткоохоронна та реставраційна діяльність. Проблеми культурної політики; 2.Історія культури, мистецтвознавство. Історія архітектури; 3.Історіографія, джерелознавство, археологія, музеєзнавство.

За 2 дні на науковому форумі звучатимуть доповіді про різні аспекти вивчення пам’яток християнського мистецтва.

У заході беруть участь досвідчені вчені зі світовим ім’ям, а також молоді науковці.Привітати учасників, організаторів та гостей з початком роботи цьогорічних «Софійських читань» завітали почесні гості.

У своєму привітанні міністр культури Євген Нищук наголосив: «Духовне коріння є запорукою нашої самобутності та одночасно свідченням європейської приналежності України. У кожного народу є своє духовне ядро, навколо якого розгортається його історичне буття. Вже наприкінці Х століття Київська Русь опинилася серед найрозвинутіших європейських держав, а Софійський собор в Києві став сакральним місцем для кожного українця. Існування України та Європи окремо одне від одного неможливе. Сьогодні це підтверджують спільні духовні й культурні надбання, такі як Софійський собор у Києві. Щиро зичу успіхів у вивченні питань релігійності українців та малих етносів нашої держави цьому авторитетному науковому зібранню».

Вітаючи учасників з відкриттям наукового форуму, Директор Інституту української археографії та джерелознавства імені М.С. Грушевського НАН України, доктор історичних наук Георгій Володимирович Папакін, підкреслив, що «Софійські читання» засвідчують високу ефективність діяльності науковців заповідника та мають важливе значення для наукового поступу.

«Тема, якою об’єднана цьогорічна конференція орієнтує на переосмислення історії держави, нового розуміння забутих чи малознаних сторінок з історії християнства в Україні. Тішить, що такі заходи збирають велику кількість зацікавлених, серед яких багато молоді», – додав Заступник декана Історичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка, кандидат історичних наук Тарас Юрійович Пшеничний.

Провідний науковий співробітник Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені М. Рильського НАН України,  доктор мистецтвознавства та доктор богослов’я Дмитро Власович Степовик відзначив роль заповідника, як потужного сучасного наукового та освітнього центру: «Подорожуючи світом, я бачив, як при монастирях – духовних центрах, діють наукові інституції, визнані в академічній спільноті. Приємно, що в Україні наукові здобутки примножуються під омофором Оранти. Тези, що звучатимуть на форумі – це, в першу чергу, дослідження української державності, аби нарешті історична справедливість була встановлена».

Цього року дата відкриття наукового форуму збіглася з храмовим святом Софійського Собору – великим православним святом – Різдвом Пресвятої Богородиці. «Відтепер це стане традицією», – поділилася планами організаторів завідувач сектору науково-дослідного відділу «Інститут «Свята Софія»  НЗ «Софія Київська», к.і.н., заслужений працівник культури України.

Дев’яті «Софійські читання» відкрито. Більше інформації – найближчим часом.