Цикл on-line лекцій про Кирилівську церкву

Цикл on-line лекцій про Кирилівську церкву

Проект «Відкриваючи Софію Київську» повертається з новим циклом онлайн лекцій, присвяченим пам’ятці архітектури XII століття – Кирилівській церкві, одному із об’єктів Національного заповідника Софія Київська.

Багато хто знає назву цієї церкви. Але дуже мало тих, хто дійсно розуміє, яку унікальну споруду вони бачать щоденно. Це справжній шедевр архітектури та скарбниця безцінних творів мистецтва.

Після Софії Київської це другий храм у Києві, що зберігся до наших днів із далеких часів Київської Русі. І, мабуть, парадоксально, що ця церква є мало відомою, навіть серед киян. В цьому храмі не зустрінеш натовпи туристів із фотоапаратами, та й кияни тут – не дуже часті гості. Між тим, завдяки цій відчуженості від суєти, він набуває своєрідної привабливості. Сучасне архітектурне обличчя церкви – результат роботи геніального архітектора Івана Григоровича-Барського, але ще більшу цінність мають фрески ХІІ століття, якими вкрито стіни храму, та розписи ХІХ століття, серед яких шедеври Михаїла Врубеля.

На лекціях ми дізнаємося про непросту історію храму, його архітектуру, живопис Врубеля та сучасні дослідження Кирилівської церкви. І перша лекція чекає на нас вже 16 листопада!