Співпраця з Музеєм Перших Пястів на Ледниці

Співпраця з Музеєм Перших Пястів на Ледниці

4‒7 вересня 2019 року делегація Національного заповідника «Софія Київська» перебувала з візитом у Великопольському воєводстві Республіки Польща на запрошення Музею Перших Пястів на Ледниці (м. Дзекановіце, ґміна Лубово). Згаданий музей є добрим партнером Софії Київської (з 2018 року налагоджено тісну й плідну співпрацю). У межах цієї співпраці під час візиту було передано, зокрема, нові видання науковців Національного заповідника.

Генеральний директор Національного заповідника «Софія Київська» Неля Куковальська під час презентації видань Заповідника в Музеї Перших Пястів на Ледниці

Метою візиту української делегації була участь в урочистостях з нагоди 50-річчя Музею Перших Пястів на Ледниці, ознайомлення з діяльністю археологічних, історичних, етнографічних музеїв і заповідників Республіки Польща та ведення переговорів щодо започаткування й поглиблення міжнародної співпраці з іншими музейними установами Великопольського воєводства, а саме: археологічними заповідниками в м. Геч і м. Біскупін, Музеєм Початків Польської держави у м. Гнєзно, археологічним музеєм у м. Познань та ін.

Під час візиту делегація відвідала також знакові культові пам’ятки Великопольського воєводства — Примасову базиліку Внебовзяття Найсвятішої Марії Панни в м. Гнєзно й базиліку святих апостолів Петра і Павла в м. Познань і ознайомилася з досвідом Польщі у сфері охорони та збереження памʼяток культурної спадщини.

Під час відвідин Примасової базиліки Внебовзяття Найсвятішої Марії Панни в м. Гнєзно 

Під час урочистостей з нагоди 50-річчя Музею Перших Пястів на Ледниці

Важливим для української делегації було також ознайомлення з памʼятками Музею, повʼязаними з іменем київської князівни Предслави (дочки Володимира Великого) на о. Ледницькому.

Під час зустрічі з керівництвом музеїв було проведено також обговорення плану заходів щодо проведення спільних виставок, наукових конференцій, семінарів, фестивалів та інших спільних культурних проектів музейних установ Великопольського воєводства і Національного заповідника «Софія Київська».

Під час знайомства з памʼятками острова Ледницького

 

Завідувач сектору

міжнародного співробітництва                                            

Олена Ясинецька, к. іст. н.

 

https://visnyk.history.knu.ua/eng/archive/2018/136/16-yasynetska