Сьогодні Православна Церква вшановує пам’ять святих мучеників Бориса і Гліба

Сьогодні Православна Церква вшановує пам’ять святих мучеників Бориса і Гліба

Сьогодні Православна Церква вшановує пам’ять святих мучеників Бориса і Гліба – особливих покровителів і захисників нашої землі. Вони були молодшими синами рівноапостольного князя Володимира і народилися незадовго до Хрещення Русі, тому були виховані в дусі християнської віри.
Після смерті князя Володимира, його старший син Святополк силою зайняв київський престол. Побоюючись удару з боку брата Бориса, Святополк підіслав до нього вбивць, лицемірно пропонуючи союз. Борис, знаючи про небезпеку, яка йому загрожує, не став чинити опір вбивцям і був пронизаний списами.
Розправившись з братом Борисом, Святополк задумав вбивство свого молодшого брата – Гліба, який оплакав смерть Бориса і молився про те, щоб самому не стати братовбивцею. Дружина Святополка зарізала і Гліба.
Шанування святих братів, які вважали за краще померти, але не йти проти совісті, почалося незабаром після сходження на київський великокняжий престол Ярослава Мудрого. Їхні мощі були перенесені до Вишгорода, де над місцем поховання братів князем Ярославом був споруджений перший Борисоглібський храм.
Шанування Бориса і Гліба (у хрещенні імена – Роман і Давид), як святих почалося незабаром після їх смерті. «З того часу, – пише літописець, – затихла на Русі (-Україні) крамола».