Сенсаційна знахідка!

Сенсаційна знахідка!

18 липня о 13.00 на прес-конференції Національний заповідник “Софія Київська” презентує понад 100 безцінних шедеврів петриківки, зібраних під час етнографічних експедицій першої половини ХХ століття.

Національний заповідник “Софія Київська” вперше оприлюднить акварельні ескізи з власних фондів. Це роботи на тему оздоблення будинків у селах тодішньої Катеринославщини, зроблені під час експедиції, організованої істориком та етнографом Дмитром Яворницьким, а також оригінали «мальовок», які, ймовірно, належать легендарним народним майстриням Надії Білокінь, Тетяні Паті та іншим художникам-примітивістам.
Більшість ескізів розписаних хат датуються першою половиною ХХ століття (до 1937р.) і, вірогідно, належать руці Є.К.Евенбах – художниці, завдяки якій світ дізнався про унікальне мистецтво Придніпров’я.
Альбом малюнків стане справжнім відкриттям. На звороті більшості малюнків олівцем зазначено прізвище видатної художниці. Якщо раніше вважалося, що під час експедицій художниця зробила близько 30 акварельних копій, то тепер може з’ясуватися, що їх було значно більше.
“Настінні розписи Дніпропетровської області 1911-1935” – таку назву носять три книги обліку з фондів Національного заповідника “Софія Київська”, в яких зберігаються антикварні акварелі. На малюнках – окремі фрагменти настінного розпису хат, сараїв, печей, коминів, стін кімнат (над дзеркалом, над дверима тощо). Так звані “мальовки”, виконані в традиційній техніці, з використанням класичних кольорів (червоний, зелений, жовтий), є безцінними, адже оригіналів давнього мистецтва майже не збереглося.
Національний заповідник «Софія Київська», як об’єкт світової спадщини ЮНЕСКО та Петриківський розпис, як об’єкт нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО, становлять колосальний інтерес для людства. Працівники заповідника докладуть максимум зусиль для того, щоб про перлини української культури знав увесь світ.
Арт-менеджер Ніна Бурневич розповідає: «Дуже символічно, що прямо напередодні того, як музейники вирішили вперше представити роботи з колекції заповідника, найвідоміша майстриня петриківського розпису, Галина Назаренко заквітчала стіни “Хлібні” (галерея на території Національного заповідника “Софія Київська”), зобразивши “дерево життя”».
Відтепер при вході в будівлю відвідувачів зустрічає дерево життя в зелених кольорах з чарівними птахами та бігунці петриківського розпису. Майстриня з ученицями працювали над розписом понад тиждень.
На прес-конференції журналістам буде надано можливість ознайомитись з архівними матеріалами особисто. Під час прес-конференції художниця Галина Назаренко зробить останні мазки в композиції на стіні виставкової галереї «Хлібня». У представників ЗМІ буде унікальна можливість побачити, як художниця створює життя на стінах.
Учасники прес-конференції:
Неля Куковальська – Генеральний директор Національного заповідника «Софія Київська»;
Анжеліка Рудницька – громадський діяч, художниця;
– Ірина Четверякова – Головний зберігач фондів Національного заповідника «Софія Київська»;
Галина Назаренко – всесвітньовідома майстриня петриківського розпису, с.Петриківка;
Nina Burnevich – незалежний арт-куратор, віце-президент «Асоціації майстрів народного мистецтва.
Початок заходу: о 13.00.
Місце проведення: м. Київ, вул. Володимирська, 24, Будинок Митрополита
Акредитація ЗМІ: burnevich@gmail.com, (067)193 13 50; (050) 888 89 34