Сакральне мистецтво – серце української культури

Сакральне мистецтво – серце української культури

…Напевно, багато хто погодиться з тим, що сучасне сакральне мистецтво переживає час істинного відродження. Пошук нових форм і збереження традицій іконопису – це основні питання сакрального мистецтва нині. На симпозіумах і виставках, де демонструються ікони у стилі модерн, організатори намагаються привчити пересічних українців сприймати ікони в модерновому стилі. Але, мабуть, найголовніше те, що майстри-іконописці у своїх творах хочуть донести велич і вічність істин про любов і прощення, нагадати українцям про вічні цінності.

15 березня 2016 року в музеї «Будинок митрополита» Національного заповідника «Софія Київська» відкрився Міжнародний симпозіум «Сакральне мистецтво» (присвята художнику Миколі Стороженку)». І розпочався він екскурсією для учасників «Храми Києва. Від Хрещення Київської Русі до сьогодення», після якої всі охочі змогли прослухати надзвичайно глибоку та змістовну лекцію о. Віталія Клоса «Освітні проекти митрополита київського Йова Борецького».

Але справжньою кульмінацією Міжнародного симпозіуму «Сакральне мистецтво» цього дня стало урочисте відкриття виставки «Собор Премудрості», експозиція якої представляє сакральне мистецтво художників-іконописців з усієї України та світу.

Натхненник й один з організаторів симпозіуму Дмитро Гордіца керівник Центру досліджень української сакральної культури НаУКМА привітав присутніх. Він також наголосив, що симпозіум присвячений пам’яті великого художника і Вчителя Миколи Стороженка, котрий був керівником однієї з найбільших шкіл сакрального живопису в Україні. Затим усі долучилися до екуменічної молитви, після якої відомий музикант Тарас Компаніченко виконав духовний кант.

Перед тим, як запросити до слова генерального директора Софії Київської, пан Гордіца щиро подякував і наголосив: «Цим заходом ми завдячуємо генеральному директору Національного заповідника «Софія Київська» пані Нелі Куковальській, яка надала нам зали для цього проекту аж на два місяці!».

Пані Неля Куковальська тепло привітала присутніх: «Щиро рада бачити вас на святій землі Софії Київської – центрі духовності, державності і культури нашої України. Сьогодні справді велике свято – відкриття симпозіуму, відкриття чудової виставки, присвяченій духовності нашої нації».

Неля Куковальська нагадала: «В Радянському Союзі, в Радянській Україні не було розвитку іконопису, він зупинився сімнадцятому році… А сьогодні – такий великий крок іконопис зробив до сучасного мистецтва, адже тут ми бачимо дуже багато цікавих сучасних робіт наших майстрів».
Також пані Куковальська переконана: «Ця виставка, ця подія є непересічною не тільки для заповідника, а й для Києва, для усієї України».

Перший заступник Міністра культури України пан Ігор Ліховий розпочав свій виступ такими словами: «Дорогі брати і сестри! – саме так мені хочеться звернутися до усіх нас, кого доля привела у цей вечір до Святої Софії Київської на це високодуховне свято. Тут дуже часто відбуваються чудові проекти, але саме цей виходить за межі інших».

Ігор Ліховий сказав: «Оскільки ікона в українському традиційному духовному світі посідає особливе місце. Справді, українська ікона має понад 1000-літню історію. Вона мала різні періоди свого розвитку, часто потерпаючи від експансії сусідніх державно-церковних утворень, але відроджувалася, зберігала традицію і вибухала дивом, чудом, як-то кажуть».

Також Перший заступник Міністра високо оцінив Миколу Стороженка, якого знав особисто, його важливу роль у відродженні української ікони.

«На цій виставці варто милуватися, молитися, роздумувати, спілкуватися. Саме до цього підштовхують нас творці української ікони. Ми маємо бути чистіші, добріші, справжніми українцями» – завершив свій виступ пан Ігор.

Український художник-іконописець, засновник кафедри сакрального мистецтва Львівської національної академії мистецтв Роман Василик привітав усіх гостей і своїх друзів з інших міст і закордону, зазначивши, що їх сюди вела одна справа – любов до ікони. Пан Роман попросив присутніх не забувати: «Пишуть ікони для грядешніх поколінь, адже призначення ікони – жити вічно».

Відомий меценат Петро Ющенко, зокрема, зробив для присутніх справжній, дуже цікавий екскурс в історію української ікони.

Виступила і вдова художника Миколи Стороженка, яка подякувала присутнім за те, що зберігають пам’ять про її видатного чоловіка, але особливо за те, «що прийшли доторкнутися до магічної сили ікони».

Завершення цього чудового вечора у Софії Київській було на такій само високій духовній ноті, як і початок. Гості зачаровано слухали духовні піснеспіви у виконанні надзвичайного виконавця – Тараса Компаніченка.

…Тож де витоки сучасного сакрального мистецтва? Якою має бути сучасна українська ікона? У чому полягає проблематика сучасного сакрального мистецтва? На ці непрості, але цікаві і глибокі запитання шукатимуть відповіді учасники Міжнародного симпозіуму найближчим часом.

10583974_1231148863564859_989956114111117767_n 10415647_1231150263564719_494096339345593344_n 1901204_1231148793564866_7630241433453580598_n 600738_1231150073564738_3964291690807997718_n