ПРОЄКТ «Три покоління благовірності»

ПРОЄКТ «Три покоління благовірності»

Презентація меценатського проєкту «Три покоління благовірності».
18 листопада 2021р. о 17.00 годині у соборі Святої Софії Національного заповідника «Софія Київська» відбудуться урочистості з нагоди дарування до музею мозаїчних портретів і різьбленого кіоту.
ПРОЄКТ «Три покоління благовірності» створено благодійниками Національного заповідника «Софія Київська» ‒ групою компанії «Olos-Україна» та їх учнями. Три мозаїки, обрамлені майстерним різьбленим кіотом, виконаним за автентичними зразками ХІХ ст., присвячено жіночим образам династичної історії Русі-України: Інгігерді – дружині великого князя київського Ярослава Мудрого, Анні – князівні київській, дочці Ярослава та Інгігерди, й Едігні – дочці королеви Франції Анни Ярославни та її чоловіка, короля Франції Генріха І.
Ідея проєкту пов’язана з однойменним науковим дослідженням «Три покоління благовірності: Інгігерда Шведська, Анна Київська та Едігна Баварська», що належить одному з науковців Заповідника (к.і.н. Олені Ясинецькій).
Пов’язаність цих постатей україно-європейської династичної історії з храмом Святої Софії Київської – безпосередня: княгиня Інгігерда спільно з Ярославом Мудрим завершували зведення собору, його оздоблення і освячення, пізніше вона була похована й нині покоїться у мармуровому саркофазі собору; князівна Анна – майбутня королева Франції, зростала під склепіння Святої Софії, а, вирушаючи до далекої Франції, залишила автограф-графіті на її стінах. Небесна покровителька Баварії блаженна Едігна, дочка Анни Ярославни і онука Інгігерди та Ярослава Мудрого, ‒ незаслуженого незнана на батьківщині своїх предків, має бути повернена із забуття та належно пошанована в Україні.
Майстрами мозаїк виступили Олексій Лобода і Захар Лукаш зі студії «Вітражі Пивоварова». Кіот виготовлений відомим українським майстром Олександром Закусило. Мозаїчний портрет Анни Ярославни створено за мотивами літографії французького майстра ХІХ ст. С.-Ф. Дельпеша, а мозаїчні портрети Інгігерди та Едігни – за живописними роботами сучасного українського художника Артура Орльонова.
Група компаній «OLOS-Україна» спільно зі своїми учнями створила три мозаїки та кіот з власної ініціативи та власним коштом і урочисто дарують їх Національному заповіднику «Софія Київська».
У заході візьмуть участь представники посольств Швеції, Франції, Німеччини в Україні, меценати Заповідника, культурна громадськість, ЗМІ.