Про ініціативу заповідника щодо започаткування традиції вшанування пам’яті великої княгині київської Інгігерди-Ірини

Про ініціативу заповідника щодо започаткування традиції вшанування пам’яті великої княгині київської Інгігерди-Ірини

Національний заповідник «Софія Київська» ініціює започаткування традиції вшанування пам’яті великої княгині київської Інгігерди-Ірини (бл. 1000‒1051 р.), дружини святого благовірного князя Ярослава Мудрого.

З цієї нагоди 28 січня 2021 р. відбулася зустріч генерального директора Національного заповідника Н. М. Куковальської і завідувача сектору міжнародного співробітництва, канд. іст. наук О. А. Ясинецької із Блаженнійшим Митрополитом Київським і всієї України Епіфанієм, предстоятелем Православної церкви України і архиєпископом Чернігівським і Ніжинським Євстратієм (Зорею).

Учасники зустрічі розглянули низку актуальних питань вітчизняної державної і церковної історії княжої доби; обговорили неодмінну потребу та важливість висвітлювати життя й діяльність видатних осіб тієї епохи, які можуть бути достойними прикладами для сьогодення.

Упровадження традиції вшанування пам’яті великої княгині київської під її справжнім іменем — Інгігерда-Ірина на світському і церковному рівнях актуалізоване також необхідністю за нинішніх історичних умов сприяти формуванню позитивного міжнародного іміджу України у світі, який спотворюється щоденними нападами ворожої пропаганди. Існують активні спроби «анексувати», нахабно присвоїти нашу національну історію і її героїв, знівелювати їхню роль для української і світової християнської культури.

Сподіваємося, що започаткований проєкт зможе привернути більше уваги до України, її світської і церковної історії, сприятиме визнанню гідності нашої держави, її європейського минулого і європейського прийдешнього.