Пам’яті Валентини Ачкасової

Пам’яті Валентини Ачкасової

Рік тому пішла з життя АЧКАСОВА Валентина Никифорівна (1928-2015) – директор Національного заповідника «Софія Київська» з 1967 по 2000 рр., заслужений працівник культури України.
Вона належала до когорти найдосвідченіших та найкваліфікованіших музейних працівників України. За період її керівництва було відселено понад 20 сторонніх організацій, які на той час розміщувалися в пам’ятках Заповідника. Інженер-архітектор за освітою, Ачкасова В.Н. ініціювала та здійснювала від Заповідника керівництво масштабними ремонтно-реставраційними роботами з пристосуванням та музеєфікацією пам’яток, які дістали високу оцінку міжнародної спільноти: у 1987 р. Міжнародне журі Гамбурзького Фонду (Stiftung F.V.S.) нагородило Заповідник Європейською Золотою медаллю за збереження історичних пам’яток. У 1990 р. Софійський собор з комплексом монастирських споруд ХVІІІ ст. було включено до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. А в 1994 р. Заповідник отримав статус Національного закладу культури.
До кінця життя Валентина Никифорівна підтримувала зв’язок із Заповідником, відвідувала урочисті заходи з нагоди святкування ювілейних дат заснування Заповідника, завжди цікавилася культурними подіями в музеї, новинами в житті колективу.
Співробітники Заповідника завжди з теплотою і вдячністю згадують свого колишнього директора. До цієї сумної для кожного з нас дати Заповідник силами підрозділу з комплексного обслуговування та ремонту будівель виконав опорядження могили на Байковому кладовищі, де Валентина Никифорівна похована поряд з батьками.
Пам’ять про цю прекрасну Людину і Фахівця завжди житиме у Національному заповіднику «Софія Київська»!