ПАМ’ЯТІ  М. ВРУБЕЛЯ

ПАМ’ЯТІ  М. ВРУБЕЛЯ

 1 (14 квітня) 1910 р. пішов з цього світу видатний  митець, який створив низку незрівняних мистецьких шедеврів – картини, скульптури, панно, декорації, ілюстрації до книг, артистичні костюми, орнаментальні розписи київського Володимирського собору, монументальні композиції і ікони в Кирилівській церкви Києва Михайло Олександрович Врубель.

Отже, сьогодні відзначаємо 110 річницю зі смерті М. Врубеля.

Одна з пам’яток Національного заповідника «Софія Київська»  – це київська Кирилівська церква, заснована у ХІІ ст. і, на щастя, збережена до наших часів. Окрім цікавенної історії  заснування і існування, архітектурного преображення, різноманітної археографічної інформації і, що найголовніше, пам’ятка має і дивує відвідувачів і дослідників своїм унікальним монументальним живописом.

Це 800 м кв. давньої фрески, один темперний портрет ігумена Кирилівського монастиря кінця ХVІІ ст., настінні розписи українських митців ХІХ ст., поряд з якими працював і створював незрівняні шедеври Михайло Олександрович Врубель.

Незважаючи  на  наявність у храмі такого різноманітного мистецького букету, до старовинної обителі з різних куточків світу прямують відвідувачі або  побачити саме твори М. Врубеля: Архангел Гавріїл, В’їзд до Єрусалиму, Зішестя святого духа на апостолів, голови пророків Мойсея і Соломона, Ангели з лабарумами, Погруддя Ісуса Христа, Надгробний плач і ікони в іконостасі: Богоматір з Немовлям, Ісус Христос, святі Кирил і Афанасій, на честь яких названо Кирилівську церкву.

Ці твори чекають на шанувальників творчості Врубеля у Кирилівській церкві, а сьогодні, ілюстративним рядом,  згадаємо самого Врубеля і віддамо шану МИТЦЮ!  

Автор – Ірина Марголіна