Меч доби Святослава Хороброго на експозиції в Софійському соборі

Меч доби Святослава Хороброго на експозиції в Софійському соборі

Меч варязького типу доби Святослава Хороброго (Х ст) тепер може побачити кожен охочий у Софійському соборі!
Меч, який пов’язують з ім’ям Святослава Хороброго, було знайдено 7 листопада 2011 року біля острова Хортиця. Його з глибин Дніпра виловив запорізький рибалка Сергій П’янков. Меч має 96 сантиметрів у довжину і близько одного кілограма ваги, був виготовлений приблизно в X столітті й відноситься до каролінгського типу з коротким перехрестям.
В його оздоблені використано, як мінімум, чотири кольорових метали: мідь, срібло, жовтий метал, який може бути золотом або латунню. У верхній третині долу меча є надпис «ULFBERHT» (Ульфберт), що свідчить про виготовлення даної зброї у найвідомішій західноєвропейській майстерні.
Унікальність знахідки, місце та історичний контекст свідчать про велику вірогідність його придатності до подій 972 р., коли загинув князь Святослав Хоробрий. Чи належав цей меч самому Святославу Хороброму, достеменно невідомо, але точно можна сказати, що його тодішній власник був воїном високого рангу і втратив його у бою.
Подібні артефакти дуже рідкісні і мають для нас загальнонаціональне значення. А якщо подивитися ретроспективно, то цей меч був явлений українцям, як передвісник майбутньої Перемоги.
У соборі Софії Київської меч експонується у рамках виставки «РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКІ ВІЙНИ XII-XXI ст.: СВІДЧЕННЯ СВЯТОЇ СОФІЇ», у символічному місці – галереї воїнів.
Запрошуємо завітати на виставку і побачити військовий артефакт на власні очі.