Колектив «Софії Київської» висловлює глибоке співчуття з приводу смерті Галини Севрук

Колектив «Софії Київської» висловлює глибоке співчуття з приводу смерті Галини Севрук

Колектив Національного заповідника «Софія Київська» з глибоким сумом сприйняв звістку про те, що сьогодні на 93 році життя померла Севрук Галина Сильвестрівна — заслужена художниця України, членкиня Національної спілки художників України, лауреатка премії Української асоціації незалежної творчої інтелігенції ім. Василя Стуса, премії імені митрополита Андрея Шептицького.

Велика частина її життя була пов’язана з Софійським заповідником: майже 20 років Галина Сильвестрівна, закінчивши Київський державний художній інститут, працювала в керамічній майстерні, яка була створена при Академії архітектури УРСР і розташовувалась на території заповідника. Тут вона створила свій перший керамічний твір — «Плач Ярославни». Формування її, як особистості, було обумовлено, насамперед, участю в Київському клубі творчої молоді, спілкуванням із тими, кого називаємо шестидесятниками-нонконформістами. Разом із О. Заливахою, А. Горською, Л. Семикіною та Г. Зубченко у 1964 р. вона виконала ескізи до вітража за мотивами Т.Г. Шевченка «Возвеличу малих отих рабів німих» для КДУ ім. Т.Г. Шевченка (вітраж був знищений радянською владою в 1976 р.), тоді ж було знищено і стелу Г. Севрук «Дерево життя».

Галина Севрук — унікальна постать в українській культурі: стояла біля джерел виникнення клубу творчої молоді «Сучасник» у Києві, брала активну участь у проведенні його заходів, зокрема, — вечорів репресованих письменників, акторів, художників (Л. Курбас, М. Куліш,       В. Симоненко). У клубі її друзями стали І. Світличннй, В. Симоненко, А. Горська, Л. Семикіна, В. Стус, Є. Сверстюк, В. Чорновіл, І. Дзюба, В. Кушнір та інші. Г.С. Севрук була однією з тих, хто підписав лист-протест до керівників радянських і партійних органів проти репресій української та російської інтелігенції, відомий як «Лист 139-ти» (1968). Наслідком стало те, що в Спілці художників України влаштували «судилище» і виключили звідти тих, хто не хотів каятися, зокрема й Галину Севрук. На тривалий час її позбавили можливості творчо працювати. Протягом 20 років її твори були заборонені: їх не приймали на художні виставки, не експонували в музеях…

Попри все, всупереч складним для творчого життя обставинам, Галина Сильвестрівна багато і плідно працювала. У 1990-2000-х роках вела керамічну студію в Київському центрі художньої творчості для дітей та юнацтва. У її творчому доробку є великі мозаїчні роботи, стели, скульптурні образи давніх слов’янських богів, керамічні роботи на тему козацької доби та Київської Русі, живописні твори, портрети історичних постатей та сучасників, нею оформлено інтер’єри та екстер’єри готелів.

Свою любов і шану до рідної землі Г. Севрук узагальнила в монументальному горельєфному панно «Місто на семи горбах», створене у 1986 р. Воно прикрашало вестибюль київського готелю «Турист». Але під час новітнього ремонту в готелі, власники відмовились від панно і в результаті за щасливим збігом обставин воно опинилось на теренах Софії Київської, де колись починалося творче життя і становлення мисткині!

На превеликий жаль, всього декілька місяців не дожила Галина Сильвестрівна до урочистого відкриття панно в одному з приміщень нещодавно відреставрованої пам’ятки Заповідника — Консисторії, яке разом з виставкою її творів, що зберігаються у фондах Заповідника, було заплановано приурочити до її дня народження – 18 травня.

Неодноразово відвідуючи Заповідник під час реставрації панно, яку виконували художники-реставратори науково-реставраційної майстерні Заповідника під керівництвом її завідувача, художника-реставратора вищої кваліфікаційної категорії А.М. Остапчука, Галина Сильвестрівна наглядала за процесами та давала детальні поради щодо його подальшого монтажу на стіну одного із найкращих залів пам’ятки.

Ми завжди з теплотою і вдячністю згадуватимемо  про

Галину Сильвестрівну Севрук,

пам’ять про цю прекрасну Людину і Митця завжди житиме у

Національному заповіднику «Софія Київська»!

Висловлюємо співчуття рідним та близьким покійної.

Вічна пам’ять!