Домова церква в історії Києво-Софійського духовного училища

Домова церква в історії Києво-Софійського духовного училища

У 1839 р. стараннями святителя Філарета (Амфітеатрова), Митрополита Київського і Галицького було засновано повітово-парафіяльне училище і Бурса (гуртожиток для учнів) при Києво-Софійському кафедральному соборі. Для навчального закладу було обрано приміщення, яке було збудоване у 1763 – 1767 роках як корпус келій Софійського монастиря. Великого значення в духовному середовищі учнів Софійського училища надавалося церковній службі, яка була невід’ємною складовою повсякденного життя Бурси та його вихованців. Оскільки благоустрою духовного навчального закладу, а особливо, практичному ознайомленню учнів з богослужінням багато в чому сприяло влаштування у ньому церкви, то у 1886 р. у кам’яній училищній будівлі була облаштована домова церква на честь Богородиці «Виховання».

Престол був освячений на честь Пресвятої Богородиці. Храмовий день святкувався 5 березня, в день явлення чудотворної візантійської ікони Богоматері «Виховання». Логічно вважати, що один із списків ікони перебував у домовій церві Софійського духовного училища. Перед іконою молилися учні, вчителі, батьки, прохаючи Пресвяту Богородицю послати розум та наповнити серце премудрістю. Іконографія образу Ікони Божої Матері «Виховання» за своїм типом відноситься до Одигитрії (тобто Та, що вказує шлях) (рис.1).

За розташуванням хреста на малюнках архітектора М. Даміловського (рис. 2) можна припустити, що домова училищна церква знаходилася у приміщенні на другому поверсі ризаліту східного крила південного фасаду Софійської Бурси; судячи з усього, сюди виходив вівтар церкви.

Софійське духовне училище, як і домова Богородична церква при ньому, виконували свою функцію до початку української революції 1917 – 1921 рр. Нині у приміщенні колишньої Бурси розташований Центральний державний архів-музей літератури і мистецтв України (рис. 3).

Автор – Інна Чигирик

Рис. 1 Ікона Богородиці «Виховання». Є. Поселянин. Репр. видання 1914 р.

Рисунок 2 Південний фасад Бурси (деталь). Вигляд з півдня. М. Даміловський 1920 р.

Рисунок 3 Софійська Бурса. Сучасний вигляд.