11 листопада 2021 року Національний заповідник «Софія Київська» гостинно приймав делегацію Національного архіву Швеції (Riksarkivet) у складі генерального директора Карін Астром Іко, заступника генерального директора Анни Карін Гермодссон, головного зберігача архіву Йоханни Фріз Маркевич.

Гості ознайомилися з пам’ятками історії та культури ‒ унікальним архітектурним комплексом Національного заповідника, оглянувши cобор Cвятої Софії ‒ Премудрості Божої, Будинок митрополита, Браму Заборовського, Дзвіницю; а також завітали до музею Андріївської церкви.

У межах візиту відбулися перемовини й обговорення перспектив співпраці Національного заповідника «Софія Київська» та Національного архіву Швеції.

12 листопада 2021 року у програмі візиту шведської делегації ‒ участь в урочистостях із нагоди закриття проєкту «Раритети Української козацької держави ‒ Гетьманщини XVII‒XVIII ст.: до 30-річчя Незалежності України». В контексті заходу буде підведено підсумки тримісячної роботи виставки, серед найцінніших експонатів якої було представлено автентичні артефакти з Національного архіву Швеції: «Конституцію Пилипа Орлика» 1710 р. і гетьманську булаву, належність якої пов’язують з іменами двох видатних гетьманів: Івана Мазепи і Пилипа Орлика.

Делегація планує також оглянути інші пам’ятки культурної спадщини Києва і провести зустріч у Державній архівній службі України.